Grau de toamna Pajura, soi de grau romanesc, genetica Fundulea
- Pajura, soi intensiv cu potenţial ridicat de producţie
- soi de grau de toamna creat de INCDA Fundulea prin hibridare sexuata, urmata de selectie individuala repetata anual din combinatia hibrida complexa IZVOR/F96012G2-2/GLOSA;
- tufa plantei semierecta in faza de infratire;
- frunza steag are portul aplecat după înflorit;
- frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros intens;
- talia medie a plantei este cuprinsă între 75 și 92 cm, fiind mai scurtă decât a soiurilor martor Dropia şi Glosa cu cca. 5-10 cm;
- spicul este de culoare albă, semidens, aristat, de formă piramidală, de lungime medie şi cu poziţia semierectă la maturitate;
- boabele sunt de mărime medie, de formă alungită, culoarea roşie şi au, în condiţii normale de cultură, o masă a 1000 de boabe de 40-44 g şi o masă hectolitrică de 77-80 kg/hl ;
- soi precoce (având perioada de vegetație asemănătoare cu a soiurilor martor Dropia şi Glosa, cu rezistenţă foarte bună la cădere, rezistenţă bună laiernare, secetă și arşiţă;
- este rezistent la rugina brună şi făinare şi mijlociu de rezistent la septorioză şi rugina galbenă, are un nivel mijlociu de rezistenţă la fuzarioză;
- soi cu nivel bun de rezistenţă la încolţirea boabelor în spic;
- Pajura este un soi intensiv cu potenţial ridicat de producţie,a realizat sporuri medii de producţie de 5-8%, comparativ cu soiul Glosa. Producţiile ridicate se bazeazăpe realizarea unei densități mari de spice pe unitate de suprafaţă şi pe o rezistenţă bună labolile foliare;
- are calitate bună de panificaţie, fiind din acest punct de vedere asemănător cu soiul Glosa;
- recomandat a se extinde în zona de vest a ţării, câmpia din sudul ţării, Dobrogea şi Moldova
- perioada optimă de semănat este între 1-10 octombrie, va trebui să ţină cont de rezerva de apă din sol, de presiunea bolilor şi dăunătorilor, de presiunea buruienilor şi de soiul utilizat
- cantitate de sămânţă la hectar: 200-250 kg/ha de sămânță ( 400-600 b.g/mp)
- Perioada de semănat are o mare influență pentru viitoarea recoltă de grâu, întrucât prin aceasta se realizează o bună înfrățire a plantelor din toamnă, permițând în același timp și acumularea substanțelor de rezervă necesare în sezonul rece și o bună rezistență la iernare. Alegerea perioadei optime de semănat se face în funcție de temperatură, sol și zona de cultură.Pentru zonele de câmpie din sudul și vestul țării și pentru câmpia Transilvaniei concordă cu intervalul 25 septembrie-15 octombrie iar pentru zonele colinare între 15-20 septembrie și 1 octombrie. În teritoriile din preajma zonei montane, semănatul trebuie încheiat până la data de 25 septembrie.
- pret 2,2 lei /kg. Pretul nu include TVA . Se aplica taxarea inversa pentru livrarea cerealelor.
- samanta certificata categoria biologica Baza
- livrare din depozit sau prin Fan Courier ,contra cost transport;
- Samanta se livreaza insotita de factura fiscala si document de calitate oficial al semintelor.
Be the first to review “GRAU DE TOAMNA PAJURA, SOI DE GRAU ROMANESC”