Fasolea prefera regiunile din zona de cultura a porumbului, cu caldura suficienta in timpul vegetatiei. Fasolea suporta mai usor seceta solului decat seceta atmosferica, si tocmai de aceea se dezvolta foarte bine in cultura intercalata de porumb. Sunt contraindicate solurile compacte si cu stagnari de apa.
Plantele premergatoare
Foarte bune plante premergatoare sunt cerealele paioase. Bune plante premergatoare sunt porumbul, sfecla de zahar, cartofi. Medii plante premergatoare sunt inul, rapita, ricinul, sorgul, floarea soarelui. Sunt contraindicate floarea soarelui, leguminoasele si in special fasolea.
Lucrarile solului
Aratura se executa cu pluguri echipate cu scormonitori. Aratura de vara se executa pana in data de 15 august in sud si 30 septembrie in nord. Aratura de toamna pana la 15 noiembrie.
Adancimea araturii este de 25-30 cm pe solurile grele si mijlocii si de 20-25 cm pe solurile usoare.
Aratura se lucreaza apoi cu discul, grapa si lama de nivelare.
Pregatirea patului germinativ se executa imediat, inaintea semanatului. Adancimea de lucru este de 6-8 cm la prima lucrare si de 4-6 cm la a doua lucrare.
Stabilirea densitatii plantelor
Numarul de boabe germinabile la metrul patrat este de 40-45 boabe germinabile in cultura neirigata si 50-55 boabe germinabile in cultura irigata.
Atunci cand distanta dintre randuri este de 45 cm, la metru liniar vor fi intre 22-31 boabe. Cand distanta intre randuri este de 50 cm, la metrul linniar vor fi intre 20-28 boabe germinabile.
Puritatea semintelor va fi de minim 97% iar germinatia va fi de minim 80%.
Greutatea a 1000 de boabe este intre 145-450 grame in functie de soi.
Cantitatea de samanta este de 80-200 kg/ha.
Soiurile cultivate sunt: Ami, Ardeleana, Avans, Aversa, Ceali de Dobrogea, Emiliana, Diva, Vera, Star.
Semanatul
Epoca semanatul incepe cand in sol, la adancime de semanat, sunt 8-9 grade C. Data terminarii semanatului va fi 30 aprilie in zonele sudice si 10 mai in zonele colinare si nordice. Adancimea de semanat este de 5-6 cm in culturile neirigate si 3-4 cm in culturile irigate.
Intretinerea culturilor
Aplicarea ingrasamintelor
Ingrasamintele organice se vor aplica culturilor premergatoare. Daca se trateaza semintele cu Nitragin, ingrasaminte cu azot nu se aplica inainte de semanat. El trebuie aplicat in timpul vegetatiei inainte de inflorit odata cu prasila mecanica in doaza de 30-50 kg s.a/ha. Pentru tratarea semintei sunt necesare 4 doze de Nitragin specific pentru fasole. Fosforul si potasiul se aplica i doaza de 40-60 kg s.a./ha prin imprastiere si se incorporeaza in sol odata cu aratura.
Combaterea integrata a buruienilor
Se aplica: Treflan 24 EC 3,5-5l/ha si incorporat in sol la 8-10 cm adancime prin doua treceri perpendiculare cu discul; Dual 500 EC 4-6 l/ha si incorporat in sol la 3-4 cm adancime cu combinatorul; Basagran 2-4 l/ha aplicat pe vegetatie si combate buruienile dicotiledonatele; Agil 1l/ha aplicat pe vegetatie pentru combaterea buruienilor monocotiledonate.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Pentru combaterea fuzariozei, sclerotiniei se recomanda respecterea cu strictete a rotatiei culturilor, epoca de semanat, densitatea si combaterea buruienilor. Pentru combaterea antracnozei se aplica Benlate, Dithane, Derosal 2 kg/ha. Primul tratament se executa dupa rasarire si al doilea la inflorit. Soiul STAR este rezistent la bacterioaze.
Cel mai important daunator este gargarita fasolei. Este obligatoriu ca semintele sa fie tratate dupa treierat prin gazare cu Delicia sau Phostoxin.
Asigurarea necesarului de apa
Se va iriga cu norme de 600-800 mc apa/ha. Fasolea poate fi irigata atat prin aspersiune cat si prin brazade. Se va revenipe aceiasi suprafata cu irigatul la maxim 12-14 zile.
Recoltarea
Fasolea se va recolta atunci cand 75% din pastai au ajuns la maturitate, iar boabele din partea superioara a plantei sunt suficient de tari.
Recoltarea culturilor pentru samanta se face aproape de maturitatea tuturor pastailor.
Fasolea se va disloca cu MDF -1,5, dupa care va fi adunata in brazde cu grebla mecanica, urmand sa fie recoltata cu combina dupa uscare. Se va incepe recoltatul cand umiditatea boabelor este de 15-17%. Dupa treierat, umiditatea boabelor trebuie redusa sub 14% pentru a asigura conditii corespunzatoare de pastare a lor.
Fii primul care adaugi o recenzie la „TEHNOLOGIE CULTIVARE FASOLE”